Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2015
25
Jun
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Tijdens twee avonden op 18 en 25 juni 2015 werden perspectieven uit de biologie ingezet om de technologische ontwikkeling te begrijpen. Het uiteindelijke doel was om een nieuwe vruchtbare (ontwerp)houding te vinden in de omgang met technologische ontwikkeling ten tijde van het Antropoceen – het geologische tijdperk waarin de mens de voornaamste natuurkracht is geworden. Deze tweede avond stond in het teken van de ecologie, de biologische pedant van het culturele idee van de samenleving. 

2015
18
Jun
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Tijdens twee avonden op 18 en 25 juni 2015 werden perspectieven uit de biologie ingezet om de technologische ontwikkeling te begrijpen. Het uiteindelijke doel was om een nieuwe vruchtbare (ontwerp)houding te vinden in de omgang met technologische ontwikkeling ten tijde van het Antropoceen – het geologische tijdperk waarin de mens de voornaamste natuurkracht is geworden. Deze eerste avond nam het narratief van de evolutie, de biologische variant van het culturele idee van vooruitgang, als vertrekpunt. 

2015
17
Mei
15:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Op deze middag namen Matthew Plummer-Fernandez en Filip Visnjic de aanwezigen mee op ontdekkingstocht door de hedendaagse algoritmische cultuur. Ze lieten zien hoe lerende algoritmen op allerlei manieren een groeiende rol spelen in ons bestaan.

2015
25
Apr
16:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut

Naar aanleiding van de 34e Wereldtentoonstelling die op 1 mei opende in Milaan, besteedde Het Nieuwe Instituut van 26 april t/m 23 augustus 2015 uitgebreid aandacht aan het fenomeen in het programma Innovation at the World Expo 1851 - now. Het Nieuwe Instituut opende op zaterdag 26 april de tentoonstellingen Wat is Nederland. 14 deelnames aan de Wereldtentoonstelling, GLAS. Voertuig van vooruitgang, Tuin van Machines en Verrassende Vondsten #4 – Monumenten voor vrede.

Tuin van Machines
Klaas Kuitenbrouwer
Sascha Pohflepp, Arjen Mulder, Arne Hendriks
Wikke van Houwelingen, Roel Huisman
Rudy Guedj
Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
Sedumworld BV, Dykstra Naval Architects, Nationaal Medisch Museum, VU Medisch Centrum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Mediamatic, Florastore BV, Carolien Slottje, TU Delft, Vogelbescherming Nederland

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Wereldtentoonstellingen.

Het Nieuwe Instituut belicht het fenomeen van de Wereldtentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken. In de tentoonstelling Tuin van Machines wordt gespeculeerd over een nieuw ecosysteem waarin natuurlijke en kunstmatige wezens samenleven.