Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Naar aanleiding van de 34e Wereldtentoonstelling die op 1 mei opende in Milaan, besteedde Het Nieuwe Instituut van 26 april t/m 23 augustus 2015 uitgebreid aandacht aan het fenomeen in het programma Innovation at the World Expo 1851 - now. Het Nieuwe Instituut opende op zaterdag 26 april de tentoonstellingen Wat is Nederland. 14 deelnames aan de Wereldtentoonstelling, GLAS. Voertuig van vooruitgang, Tuin van Machines en Verrassende Vondsten #4 – Monumenten voor vrede.

Het programma betond uit onder andere rondleidingen en presentaties op zaal, een openingscolumn door historicus en auteur Herman Pleij, en een serie gesprekken onder leiding van Sarah Meuleman met o.a. directeur Guus Beumer, curatoren Klaas Kuitenbrouwer, Toon Koehorst, Jannetje in ’t Veld en Stephan Peterman.

Op de 6e verdieping droeg Elfie Tromp nieuw werk voor, geïnspireerd op de Wereldtentoonstelling en het Crystal Palace uit 1851. Vanuit de radiostudio in Huis Sonneveld werd door Michiel van Iersel, Flora van Gaalen en Arif Kornweitz live verslag gedaan van de opening. In Room 1 lanceerde ontwerper Richard Hutten de Hutten Copier Vaas 15, een samenwerking van Hutten met Het Nieuwe Instituut en het Nationaal Glasmuseum. Speciaal voor kinderen was er in De Nieuwe Tuin een workshop zaadbommen maken, een robot workshop op het dek en een educatieprogramma bij Tuin van Machines.

Kijk hier het volledige programma
Luister hier naar het radioprogramma
datum
25/04/2015
tijd
16:00 – 20:00
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Tuin van Machines
Klaas Kuitenbrouwer
Sascha Pohflepp, Arjen Mulder, Arne Hendriks
Wikke van Houwelingen, Roel Huisman
Rudy Guedj
Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
Sedumworld BV, Dykstra Naval Architects, Nationaal Medisch Museum, VU Medisch Centrum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Mediamatic, Florastore BV, Carolien Slottje, TU Delft, Vogelbescherming Nederland

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Wereldtentoonstellingen.

Het Nieuwe Instituut belicht het fenomeen van de Wereldtentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken. In de tentoonstelling Tuin van Machines wordt gespeculeerd over een nieuw ecosysteem waarin natuurlijke en kunstmatige wezens samenleven.