Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op deze middag namen Matthew Plummer-Fernandez en Filip Visnjic de aanwezigen mee op ontdekkingstocht door de hedendaagse algoritmische cultuur. Ze lieten zien hoe lerende algoritmen op allerlei manieren een groeiende rol spelen in ons bestaan.

Algoritmen zijn de instructies die er voor zorgen dat computers taken kunnen volbrengen. Lerende algoritmen zijn tot op zeker hoogte in staat hun eigen regels bij te stellen. Op basis van een wiskundig model van de omgeving waarin ze worden ingezet - bijvoorbeeld het verkeer - doen ze voorspellingen over wat er zal gebeuren. Vervolgens zijn ze in staat om door middel van waarnemingen het model steeds verder te verfijnen, en zo steeds nauwkeuriger voorspellingen te doen. 

Lerende algoritmen zijn op steeds meer gebieden actief. Op basis van medische data leren ze hartproblemen voorspellen. Ze leren beelden te herkennen en interpreteren. Ze spelen een belangrijk rol in de aandelenhandel. Ze worden op grote schaal gebruikt om de plaatsing van online advertenties te optimaliseren en ook in de landbouw worden ze ingezet om bijvoorbeeld de opbrengst te verhogen.

Sprekers

  • Filip Visnjic is hoofdredacteur van CreativeApplications.net, een vooraanstaande blog over digitale kunst en cultuur en redacteur van HOLO, een tijdschrift over kunst, wetenschap en technologie.
  • Matthew Plummer-Fernandez (Goldsmiths, University of London) promoveert op een onderzoek naar de sociaal-culturele rol van algoritmen. Hij onderzoekt hoe algoritmen, zelfstandige bots en automatisering steeds meer ons leven doordringen. De Brits-Colombiaanse kunstenaar ontving in 2014 de Prix Ars Electronica. Meer over dit onderwerp is te vinden op twee blogs van Plummer-Fernandez, #agopop en Novice Art Blogger

Dit programma werd i.s.m. FIBER festival georganiseerd

datum
17/05/2015
tijd
15:00 – 17:00
taal
Engels
 
locatie

Room 1 (voorheen Bakema serre)
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Tuin van Machines
Klaas Kuitenbrouwer
Sascha Pohflepp, Arjen Mulder, Arne Hendriks
Wikke van Houwelingen, Roel Huisman
Rudy Guedj
Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
Sedumworld BV, Dykstra Naval Architects, Nationaal Medisch Museum, VU Medisch Centrum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Mediamatic, Florastore BV, Carolien Slottje, TU Delft, Vogelbescherming Nederland

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Wereldtentoonstellingen.

Het Nieuwe Instituut belicht het fenomeen van de Wereldtentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken. In de tentoonstelling Tuin van Machines wordt gespeculeerd over een nieuw ecosysteem waarin natuurlijke en kunstmatige wezens samenleven.